Rajská polévka

Rajská omáčka s knedlíkem, rajská omáčka s kolínkama, s rýží, dnes i s kuskusem, nebo bulgurem, to všechno je výčet variant mé nejmilejší omáčky z dětství a dnes i mých dětí. Protipól byla vždycky rajská polévka, která se doma nevařila a ve školní jídelně to byl naředěný kečup s tvrdou rýží bez chuti a vůně, co končila v nestřeženém okamžiku u vratného okýnka. Moje děti měly v jídelně bezpochyby lepší zkušenost a začaly ji vyžadovat i doma. Se sebezapřením, vedena vlastní intuicí, jsem  jim tedy začala vařit tuto mou a stal se z ní jeden z polívkových bestsellerů a dokonce i pro mě.

Rajská polévka

INGREDIENCE

olivový olej
1ks cibule
3/4 hrnku rýže
1ČL skořice
3ks bobkových listů
4ks nového koření
4ks pepře
3ks hřebíčku
500g pasírovanýych rajčat
cca 1l vývaru nebo vody
1 plechovka krájených rajčat, nebo dobrých čerstvých bez slupky
1PL medu
sůl
1ČL tymiánu
1ČL oregána
petržel
parmezán
 

POSTUP

Na rozpáleném oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme rýži a koření (bobkový list, nové koření, hřebíček, pepř, skořice) a restujeme než je rýže hezky obalená olejem. Přidáme pasírovaná rajčata a dále restujeme. Zalejeme částí vývaru a vaříme do změknutí rýže, pokud rýže pojme příliš vody, přilíváme další. Vložíme rajčata z plechovky, případně na drobno pokrájená, slupky zbavená čerstvá, provaříme, dochutíme solí, oregánem, tymiánem a medem a servírujeme. Na talíři zdobíme petrželkou a strouhaným parmezánem.
Dobrou chuť!
D.

Související příspěvky