Zelňačka s uherskou klobásou

Podzim je prostě polívkový… Už když jsem byla malá holka, tak jsem úplně nejradši jedla zelí. Zelí k huse, k výpečkům, zelí k plněným knedlíkům, zelný salát, zelí k jitrnici, segedín. Zelí moravský, zelý kysaný, sterilovaný, hlávkový, zelí s těstovinama, zapečený, nebo jen tak zamíchaný, prostě zelí na jakýkoliv způsob. No, ale co rozhodně vévodí a vévodilo je zelňačka s uherskou klobásou. Já jsem si tu mojí trošičku upravila, odlehčila, ale skvělá je i tak.

Zelňačka s uherskou klobásou

INGREDIENCE

500g kysaného zelí
1 uherská klobása
1 velká cibule

sádlo
1PL červené papriky
1PL uzené papriky
kmín, sůl, majoránka
5 brambor + 1 strouhanou
zakysaná smetana nebo smetana

POSTUP

Do hrnce si dáme vařit brambory se solí a kmínem.

V jiném kastrole si na sádle zpěníme cibuli, přidáme papriku a zelí, zalijeme do ponoru vodou, přidáme nakrájenou klobásu a pod pokličkou povaříme.

K zelí přidáme vařené brambory i s vodou a polévku zahustíme syrovou, strouhanou bramborou.
Dochutíme solí, pepřem a majoránkou, vmícháme smetanu.
Pod pokličkou ješte chviličku povaříme a necháme natáhnout vůni.

Dobrou chuť!
D.

Související příspěvky