Ragú, bešamel a těstovinové pláty, to je skládanka k jednomu ze základních jídel, bez kterého se neobejde žádný italský jídelníček. A tím jsou právě lasagně. Jak na ně, vám popíšu v následujícím receptu.
Lasagne s mletým masem a zeleninou
![](http://zmojikuchyne.cz/wp-content/uploads/2019/03/54080381_265161564394901_7815175392913784832_n-1-2.jpg)
INGREDIENCE
lasagne
hrst sýru grana padano, nastrouhaný
Na ragú:
500g mletého masa (250g vepřového, 250g hovězího)
1 větší cibule nakrájená na jemno
5 stroužků šesneku pokrájeného na plátky
3 mrkve nakrájené na kostičky 5mm
3 řapíky řapíkatého celeru nakrájené na 5mm kostičky
olivový olej
sůl
mletý pepř
2 bobkové listy
1PL oregana
1PL tymiánu
1ČL rozmarýnu
150ml suchého bílého vína
400g konzervovaných rajčat
Na bešamel:
2PL másla
3PL hladké mouky
1/2l mléka
1 cibule
1/2ČL muškátového oříšku
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
2 hřebíčky
sůl
![](http://zmojikuchyne.cz/wp-content/uploads/2019/03/54728921_1354477661358217_3041773315942252544_n-1-1024x768.jpg)
POSTUP
Ragú: Na oleji orestujeme mrkev a celer. Přihodíme cibuli a česnek a restujeme 2 minuty. Přidáme maso, sůl, bobkový list a všechno koření a restujeme další 2 minuty. Přilijeme víno a po minutě rajčata a 5 minut provaříme. Vyndáme bobkový list.
![](http://zmojikuchyne.cz/wp-content/uploads/2019/03/53609587_297032687656097_4952776416811810816_n-1-1024x768.jpg)
Bešamel: Z másla a mouky si v rendlíku připravíme jíšku. Do druhého rendlíku si dáme vařit mléko, do kterého přidáme cibuli a koření, svaříme. Jíšku necháme zchladnout. Když je mléko svařené, znovu pod jíškou zahřejeme plotýnku a přes cedník do rendlíku k jíšce vléváme po třetinách mléko a metlou při tom vyšleháváme bešamel. Provaříme, abychom odstranili moučnou chuť. Výsledná konzistence by měla být jako řidší těsto na palačinky. Ochutnáme a případně dochutíme solí.
![](http://zmojikuchyne.cz/wp-content/uploads/2019/03/54523601_884611265225679_5986476578538782720_n.jpg)
Lasagne: Do hlubokého hrnce si dáme vařit vodu, osolíme. Pláty lasagní po jednom vkládáme do vroucí vody, aby se neslepily a 5minut vaříme. Vyndáme a propláchneme studenou vodou, zabráníme slepení.
![](http://zmojikuchyne.cz/wp-content/uploads/2019/03/54258075_420929615330493_6959193895494221824_n.jpg)
Vrstvení: Dno pekáčku pomažeme bešamelem a dáme první vrstvu lasagní, vrstvu ragú a bešamel.
Druhá vrstva lasagní, ragú a bešamelu.
Třetí vrstva lasagní a bešamelu a strouhaného sýra.
Zakryjeme alobalem a dáme péct do rozpálené trouby na 170°C na 30 minut, pak sejmeme alobal a ještě pečeme dalších 10 minut při 180°C.
![](http://zmojikuchyne.cz/wp-content/uploads/2019/03/54514425_1249835901847289_7665523914683973632_n-1.jpg)
![](http://zmojikuchyne.cz/wp-content/uploads/2019/03/54436007_2178538375792827_143511654976454656_n.jpg)
Dobrou chuť!
D.