DitLovej / zázvorovo – datlový koláč

Tento, na první pohled úplně obyčejný, zázvorovo – datlový koláč peču už pár let, ale pro svojí výjimečnost si za tu dobu vysloužil zvláštní název DitLovej (rozuměj datle/Dita/láska), protože každý kdo ho ochutnal, se do něj zamiloval už při prvním přivonění. To, co ale následuje při ochutnání, je jednoduše doživotní závislost. Vůně a chuť datlí, zázvoru, třtinovýho cukru rozpuštěnýho v másle, kůra citrónu, to všechno je prostě symfonie. A protože je pravidlo, že hned po ochutnání následuje žádost o recept, je zcela na místě, aby tady byl.  Včera jsem ho pekla jako dárek mé skvělé lektorce pilátes – Ivče v bezlepkové variantě, ve které to zafungovalo též výborně, takže tuto sladkou radost ráda šířím i pro celiaky, nebo vyznavače bezlepkových jídel.

Zázvorovo – datlový koláč

INGREDIENCE

200 g másla + na vymazání formy
150 g třtinového cukru
2 vejce
200 g vypeckovaných sušených datlí
50 g čerstvého zázvoru, nastrouhaného
nastrouhanou kůru z jednoho citronu
1 velké jablko, nastrouhané
200 g hladké špaldové mouky (nebo bezlepkové rýžové)
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
ořechy a čokoláda na ozdobení
kokos na vysypání formy

POSTUP

Troubu předehřejeme na 160°. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Datle v misce přelijeme vařící vodou. Máslo rozpustíme na mírném plameni v kastrůlku a vsypeme do něj cukr. Necháme trochu vychladnout. Vejce ušleháme s máslem, zázvorem a citronovou kůrou. Scedíme vodu z datlí a nadrobno je nasekáme. Vsypeme k máslu a dobře promícháme. Přidáme jablko a mouku a těsto nalijeme do formy. Dozdobíme ořechy, nebo semínky. Pečeme asi hodinu až koláč vyběhne. Na ještě horký koláč můžeme nasypat hrubě nastrouhanou hořkou čokoládu, nebo třeba ozdobit datlemi, z části máčenými v čokoládě. Já to tak nedělám, zdá se mi pak už moc sladký.

Dobrou chuť!
D.

Související příspěvky