Dýňový džem se skořicí

Už se to začíná pomalu schylovat a letošní sezóna zdá se dýním opravdu přeje. Nemusíte být zaskočeni jako já vloni, proto přidávám v mírném předstihu recept na dýňový džem. Je skvělý, jemně kořeněný a u nás si získal svou oblibu hlavně na opečeném toustu. Recept je psaný především pro hokaido, ale mně tehdy přistál v kuchyni kus bez malá 5 kg dýně gigant. Vůbec jsem nevěděla co s ní.  Zalistovala jsem tedy v receptech, poptala se a už jsem vařila. Vůně skořice se linula až k sousedům. Míchala jsem, kontrolovala konzistenci a najednou zavírala poslední skleničku. Druhý den jsme měli nádherný ráno, protože jsme si tadytu dobrotu mazali na křupavý toust a po ochutnání se jen blaženě usmívali.

Dýňový džem se skořicí

INGREDIENCE

1,2 kg dýně hokkaido nebo máslové, já dala gigant
špetka soli
1 000 g až 1 200 g bílého cukru
šťáva z jednoho citrónu
šťáva z 1/2 pomeranče
5 větších kusů celé skořice
6 lžiček mleté skořice

POSTUP

Dýni rozkrojíme, vydlabeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme asi 1 litrem vody, přidáme trochu soli, celou skořici a dáme vařit do širokého kastrolu. Zhruba po 20 minutách, když dýně změkne a voda se částečně vypaří rozmačkáme dýni šťouchadlem na brambory. Přidáme cukr, citrónovou a pomerančovou šťávu a dále vaříme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Ochutnáváme a podle potřeby přidáváme cukr. Je nutné vystihnout správné množství přidaného cukru, džem tím získá lahodnou chuť, tak se doslazování není třeba bát. Začneme menší dávkou a postupně přidáváme dle libosti. Kousky skořice vyndáme a nakonec už jen vmícháme mletou skořici. Zkontrolujeme, zda džem houstne, pokud ne, ještě povaříme a horký plníme do vysterilizovaných sklenic. Zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uskladníme do tmy.

Dobrou chuť!
D.

Související příspěvky