Včera jsem sklidila část z našich dýní. Hokkaido a sweet meat oregon, jak jsem byla poučena, protože na trhu jsem si na jaře kupovala sazeničku s názvem hokkaido modrá :-). Ta zelená je prý skvěle skladovatelná a tak logicky přišla na řadu hokkaido. Bylo rizoto. Nebylo v lednici vše jak bych si představovala a tak jsem trochu improvizovala, ale výsledek byl i tak skvělý.
Dýňové rizoto
INGREDIENCE
olivový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
cca 3/4kg dýně hokkaido na kostičky
400g kulatozrnné rýže
1l zeleninového vývaru
5 lístků šalvěje
nastrouhaný uzený oštěpek (sýr)
4PL másla
hrst petrželky
POSTUP
Na olivovém oleji si zpěníme cibulku a přidáme dýni, za stálého míchání opékáme cca 3 minuty. Přidáme rýži a posekaný česnek a opět opékáme, až je rýže hezky obalená olejem. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem do ponoru, přidáme šalvěj, přiklopíme a dusíme asi 20minut do změknutí rýže. Dle potřeby můžeme přidat vývar. Až je vše pěkně měkké přidáme máslo, strouhaný sýr a sekanou petrželku. Dosolíme. Rizoto by mělo mít hezky krémovou konzistenci. Na talíři ještě posypeme sýrem.
Dobrou chuť!
D.