Když vařím ukrajinský boršč, tak zásadně do největšího hrnce co mám. Miluju ho už od dětství a moje děti o něm mluví jako o luxusní polívce. Vařívala mi ho moje babička Juliana. Pamatuju si, že to bylo většinou v létě, nebo na podzim, protože jsem ho jedla na verandě u stolku se dvěma velikými, proutěnými křesly a pod zadkem jsem měla polštář a stejně jsem se musela natahovat, abych k talíři dobře dosáhla. Pak si samozřejmě pamatuju i chvíle, kdy jsem už byla i větší, ale sezení na polštáři, s borščem na bílém talíři, s kopcem zakysané smetany uprostřed, to je ta nejjasnější vzpomínka. Když dneska zavřu oči, tak cítím i tu vůni co byla ve vzduchu. Recept podle kterého vařím já, bohužel od babičky není, ale je stejně báječnej a myslím, že ona ho dělala úplně stejně. Já ho vařila teď o víkendu a byl ho zas plný hrnec. Nedělám ho úplně často, to asi, aby nám nezevšedněl a zůstala mu ta posvátná svátečnost.
Ukrajinský boršč
INGREDIENCE
500g hovězího masa (používám kližku)
1 větší červená řepa, nebo malá sterilovaná sklenička i s nálevem
1/2 hlávky bílého zelí
1 větší cibule
4 brambory
2 mrkve
1 větší rajčatový protlak
1 feferonka
1/2 citrónu
3 stroužky česneku
olej
sůl
bobkový list
6 zrnek pepře
6 zrnek nového koření
3 bobkové listy
sekaná petrželka
zakysaná smetana
POSTUP
Maso uvaříme, jako když děláme vývar a když je měkké, vyndáme a pokrájíme na kostičky.
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a protlak.
Do hrnce s vývarem dáme nakrájené maso, brambory, zelí, strouhanou čerstvou řepu, koření a feferonku, kterou po chvíli vyndáme.
Vaříme dokud nejsou brambory měkké.
Přidáme orestovanou mrkev s protlakem. Případně sterilovanou řepu i s nálevem, pokud jsme nedávali čerstvou.
Povaříme 5 minut.
Přidáme rozetřený česnek, šťávu z citrónu, sůl a necháme pod pokličkou natáhnout vůni.
Na talíři ozdobíme smetanou a petrželkou.
Dobrou chuť!
D.
recept vypadá jednoduše, určitě vyzkouším. 🙂
Opravdu na tom nic není, jen zdlouhavější postup 🙂