Advertisements

Pomalu, ale jistě nás ta potvora virová kosí jednoho po druhém, jíst nikomu moc nechutná, jediné co obstálo je vývar. Táhnu ho s láskou a péčí a co mi horečka dovolí, střídavě hovězí a drůbeží. Trošku jsem pokoukla po receptech, abych se inspirovala nějakou obměnou, ale došla jsem k závěru, že ho zas udělám po svém a jak jsem zvyklá, protože rozdíly a obměny jsou v zásadě až ve vložkách, kterých je tedy nespočet, nebo ve způsobu vaření. Já zastávám, že pokud to má být lék, tak čím déle tím lépe. Takže dnes nic nového pod sluncem.

Vývar

Takle krásně vývar vypadá na talíří. Jen přivonět!

 INGREDIENCE

kuřecí skelety a křídla, nebo morkové kosti a kližku
cibule i s první tmavou slupkou přepůlená
česnek ve slupce jen rozmáčknutý
celer
mrkev
petržel
řapíkatý celer
pórek
nové koření
bobkový list
celý pepř
sůl
nudle
petrželka
Zeleniny podle chuti, jak kdo má rád. Víc mrkve znamená sladší, víc petržele ostřejší.

Hotový vývar na talíři

POSTUP

Zvolené maso a kosti vložím do na 200℃ rozpálené trouby a cca 20minut nechám péct, než se maso zatáhne a začne vonět. Pak přendáme do hrnce spolu se zeleninou a kořením, zatím nesolím a zaleju studenou vodou, pokud maso chceme později do omáčky, dáme teplou, která maso ještě více uzavře a maso si ponechá svou plnost až k omáčce. Přivedu k varu, osolím a stáhnu plamen a nechám táhnout a jen jednou za čas vyběhnout k hladině bublinu. Čím více bublin tím víc je vývar zakalený. Případnou pěnu na hladině průběžně seberu, ale jinak nechám vývar žít svým životem tak 3-6 hodin. Pak vývar přecedím přes cedník vyložený gázou.
Oberu a pokrájím maso a zeleninu, tu případně pomačkaných vidličkou. Já ponechávám jen kořenovou a cibuli. Zavařím nudle a vrátím do vývaru.
Doplním čerstvou petrželkou, pepřem a solí a …

Dobrou chuť!
D.

Vývar vaříme velmi zvolna.

Související příspěvky