Pečená švestková povidla

Letošní léto bylo oproti těm předešlým opravdu výjimečné a i když jsme kvůli nedostatku vody měli problém se zeleninou, tak ovoci bylo opravdu přáno. Jaro bez mrazíků, které by ohrozily kvetoucí stromy a dlouhé teplé léto, které dalo čas, nechat vyzrát všechny plody, se projevilo jako optimální pro bohatou úrodu. Všechny stromy jsou obtěžkány nádherným ovocem a větve se pod jejich tíhou mnohdy sklánějí až k zemi. Bohužel pro mnohé meruňky, broskve a zejména švestky se stal jakýkoliv větší poryv větru osudným a pohled na rozlomené stromy nám přinesl smutek, ale i přesto věřím, že příroda ví co dělá.

Z velké úrody švestek se radujeme právě v tuto dobu a protože, mrazák jsme již zaplnily ovocem, které zrálo v předchozím čase, přišla na řadu zvýšená konzervace do sklenic. Dostal se mi do rukou výborný recept na pečená švestková povidla, který mi výrazně ulehčil práci a jako bonus považuji, že se do nich nedává ani gram cukru a žádná chemie.

Pečená švestková povidla

INGREDIENCE

3kg omytých a vypeckovaných švestek

1/3 ČL soli

rum na závěrečnou dezinfekci, ale není nutné

POSTUP

Omyté a vypeckované švestky vložíme do většího kastrolu, nebo pekáče a posolíme.
Zapneme troubu na 180°C a necháme odkryté péct.
Jakmile ovoce pustí šťávu, ponorným mixerem rozmixujeme.
Pak snížíme teplotu na 50°C a pečeme celou noc.
Ráno opět zvýšíme teplotu na 180°C a provaříme.
Hotová povidla jsou hustá a po projetí vařečkou zůstane brázda, která se už zpět neslévá.
Čas pečení se nedá odhadnout, vždy záleží na zralosti a vodnatosti ovoce.
Hotová povidla plníme do pečlivě vymytých a vysušených skleniček a můžeme zakápnout troškou rumu, který zapálíme.
Tímto způsobem vydezinfikujeme a po vyhoření zavíčkujeme.
Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Pokud nechceme péct přes noc, nesnižujeme teplotu a po celou dobu pečeme na 180°C cca 3-5hodin.


Dobrou chuť!
D.

Související příspěvky