Čočková polévka

Jak na Nový rok… Byla u vás ometačka, nebo kominík, popelář s koledou, nebo alespoň s přáníčkem, nebo třeba kalendářem? Kominík vedle podkovy, prasátka a čtyřlístku se stal novoročním symbolem pro štěstí spolu s francouzskou zkratkou P.F. pour féliciter – pro štěstí, koncem devatenáctého století. Tradiční novoročenka a vlastnoručně napsané přání však potěší každého, dnes se bohužel vidí už, ale velmi vzácně. Co tedy, ale dnes rozhodně nedělejte. Nevymetejte, nevynášejte z domu, nehádejte se, neperte a nevěšte prádlo, na stůl nedávejte drůbež, rybu ani zajíce. Co si, ale dnes dopřejte je čočka pro peníze a vepřové maso pro štěstí a novoroční koláč se zapečeným penízkem, nebo hráškem.
U nás tedy byla k obědu klasická čočková polévka

INGREDIENCE

čočka
2 cibule
máslo
mrkev
celer
mouka
sůl
majoránka
česnek

čočková polévka
POSTUP

Čočku si propláchneme a necháme namočenou přes noc. Čím kratší dobu ji máčíme, tím víc potrápí naše zažíváni a též se z ní neuvolní pro naše tělo tolik prospěšných látek. V téže vodě vaříme spolu s neloupanou cibulí do měka, aby získala lepší chuť a barvu.
V kastrole si rozpustíme máslo, zesklovatíme cibulku, osmažíme nakrájenou mrkev a celer, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem z čočky. Provaříme do zhoustnutí a přidáme uvařenou čočku a prolisovaný česnek. Dochutíme majoránkou a solí, stáhneme z ohně a necháme pod pokličkou natáhnout vůni.

Dobrou chuť!
D.