Cizrna je v moderních kuchyních dnes už myslím hodně zdomácnělá a ačkoliv je to luštěnina, kterou pěstovaly starověké civilizace již před 7 000 lety, včetně Egypťanů, Řeků a Římanů, stále se setkávám s dotazy co z ní uvařit a jak? Tento recept mám od Hanky Zemanové z její Biokuchařky, ale upravila jsem si jej dle našich potřeb.
Cizrna na paprice s rýží
INGREDIENCE
200g cizrny sušené, nebo 1 plechovka
olej
2 velké cibule
1PL sladké papriky
sůl
1/2l vody s bujonem nebo vývaru z cizrny
1 vetší pórek
250ml smetany
majoránka
citronová šťáva
POSTUP
Cizrnu propláchneme a namočíme přes noc. Vodu slijeme, protože obsahuje většinu látek, které nadýmají. Znovu doplníme čistou vodou
a dáme vařit s troškou majoránky, která ještě vylepší stravitelnost. Uvařenou cizrnu scedíme a cca půl litru vývaru si necháme na omáčku.
Ve větším kastrolu orestujeme na oleji cibuli do sklovata a přidáme sladkou papriku a lžičku soli. Pozor, papriku restujeme jen krátce, aby nezhořkla. Přilijeme vývar s cca polovinou uvařené cizrny a tyčovým mixérem rozmixujte.
Přidáme zbývající nemixovanou cizrnu, pórek a společně krátce povaříme.
Nakonec přidáme smetanu, sůl a citronovou šťávu a krátce prohřejeme.
Dobrou chuť!
D.
Moc dobré