Babiččin jablečný koláč se žmolenkou

Recept na tady ten babiččin jablečný koláč se žmolenkou mám, jak jinak než od babičky. Proto má samozřejmě i takový název. Babička mu říkala „ajnccvaj“ koláč s jabkama, to proto, že než se rozpálila trouba, byl koláč ve formě a čekal až se bude půl hoďky opalovat. Voněla po něm celá chalupa a my ho snědli na posezení. Moje děti ho milujou stejně jako já a je to vděčná šťavnatá rychlovka ze surovin co máme vždycky při ruce doma. Já ho teda oproti původnímu receptu zmodernizovala a ozdravila o špaldu a třinový cukr, což v původním receptu samozřejmě nebylo.

Babiččin jablečný koláč se žmolenkou


INGREDIENCE

5 větších jablek
1 vrchovatá ČL skořice
3/4 hrnku třtinového cukru
1 vejce
1 zakysaná smetana
1 hrnek polohrubé špaldové mouky
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
citronová šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra

Žmolenka

4 PL hrubé špaldové mouky
2 PL másla
1/2 PL třtinového cukru

POSTUP

Jablka si nastrouháme na hrubém struhadle a promícháme se skořicí.
Vejce, cukr a zakysanou smetanu prošleháme v míse a přidáme mouku s práškem do pečiva, kůru a šťávu z citronu a hrst nastrouhaných jablek.
Spojíme v těsto, které nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy.
Na těsto rozprostřeme jablka a posypeme žmolenkou.
Pečeme v předehřáté troubě cca 30minut na 180°C do zlatova.

Někdy zamíchám všechna nastrouhaná jablka rovnou do těsta a je to také moc dobré.

Dobrou chuť!
D.

 

 

Související příspěvky