V lednici je tvarohu víc než je třeba, v mrazáku spousta ostružin z letošní úrody a děti svádí chuť na sladké…
A tak jsem upekla, ještě včera večer, tvarohový dezert s ostružinami, aby bylo na dnešek, ale jednomu kousku jsem chvilku po vychladnutí prostě neodolala.
Tento dezert je nadýchaný a křehký a chutná nám s meruňkama, jahodama, malinama, ale ostrost ostružin je v něm prostě úplně nejlepší.
Tvarohový dezert s ostružinami
INGREDIENCE
Těsto:
170g hladké špaldové mouky
40g moučkového cukru
120g másla
1 žloutek
špetka soli
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu
60 g cukru
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1/2 balíčku vanilkového pudingu
šťáva z 1/2 citrónu
ovoce
Žmolenka:
30g másla
4PL hrubé mouky
3PL třtinového cukru
POSTUP
Z másla, mouky, cukru, žloutku a soli zpracujeme těsto.
Vymačkáme ho do máslem vymazané koláčové formy.
Tvaroh vyšleháme s cukrem, žloutky, pudinkem a citronovou šťávou a na závěr zlehka vmícháme sníh ze 3 bílků.
Rozetřeme na těsto a poklademe ovocem.
Nakonec posypeme dezert žmolenkou a dáme péct na 50minut do předem vyhřáté trouby na 170°C.
Dobrou chuť!
D.
Dito, zkusila jsem dnes bezlepkovou verzi a super! Výborný recept, moc díky! Našla jsem v mrazáku mix červený rybíz, borůvky, jahody a lahoda :o)
Ivčo, tak to je super a bezva, že zafungovalo i bezlepkově. Mám radost! 🙂