Vepřové na rozmarýnu

Advertisements

Toto vepřové na rozmarýnu z jednoho hrnce včetně přílohy, jsem vyčetla z kuchařky Romana Vaňka „Jednoduše a dokonale“ a musím uznat, že výsledek skutečně potvrzuje název této publikace a masíčko je krásně šťavnaté a voňavé a celé jídlo téměř bez práce a takové vaření mám opravdu ráda.

Vepřové na rozmarýnu

INGREDIENCE

1kg vepřové plece
30g sušených hub (já dala šampiony, výpek byl sice světlejší, ale chuťově stále výborný)
200ml vody
3 větvičky rozmarýnu
500g brambor (varný typ A)
250g oloupané mrkve
200g řapíkatého celeru
150g jarní cibulky
10g česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
100ml olivového oleje
400ml suchého bílého vína

kastrol s poklicí vhodný do trouby

POSTUP

Troubu si rozehřejeme na 180°C. Houby namočíme do 200ml teplé vody. Jednu větvičku rozmarýnu zdrhneme a lístky nakrájíme nahrubo. Brambory ve slupce omyjeme, osušíme a pokrájíme na čtvrtiny. Mrkev nakrájíme na špalíčky.
Řapíkatý celer nakrájíme šikmo na 1cm plátky a jarní cibulku na 1cm kolečka. česnek na jemné plátky.
Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme a v rozpáleném kastrolu na oleji ze všech stran opečeme dozlatova. Maso vyndáme stranou na talíř.
Do kastrolu přidáme mrkev a 1 minutu restujeme. Přidáme celer
a nakrájený rozmarýn a další minutu restujeme. Přidáme jarní cibulku a česnek a necháme 30 vteřin. Pak přidáme houby i s vodou, víno
a zarovnanou lžičku soli a také pepře a zbylý rozmarýn. Promícháme
a 1 minutu vaříme.
Přidáme brambory a opečené maso, kastrol přiklopíme poklicí a pečeme
2 hodiny. Poté odklopíme a pečeme ještě 30 minut.

Dobrou chuť!
D.

Komentujte

Související příspěvky