Salát ze syrové červené řepy s křenem

Minule jsem se zmínila, že v zimě u nás saláty moc nejdou, ale abych to tedy uvedla na pravou míru. Ano, v zásadě se snažíme jíst sezónní ovoce a zeleninu. To co k nám cestuje tisíce kilometrů, sklízí se nezralé a dozrává až cestou, nám stejně moc vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek neposkytuje, takže to koupíme občas, jen pro jakousi pestrost, ale v žádném případě chuťovou a výživovou. Ale protože bychom denně měli sníst až pět porcí syrové, nebo vařené zeleniny, přičemž jedna porce by měla naplnit naši hrst, tak saháme po té co se dá přes zimu skladovat.
Trošku jsem zapátrala a vlastně mě překvapilo, jak pestrý výběr máme a opravdu jen z lokálních zdrojů. No považte:
brambory, cibule, česnek, mrkev, zelí, kapusta, růžičková kapusta, květák, celer, petržel, pórek, ředkev, cuketa, dýně, červená řepa, křen, ořechy, jablka a hrušky a to jsem určitě na něco zapomněla. Napadá vás ještě něco?

No a tak tedy jeden takový sezónní salát ze syrové červené řepy, který je absolutně skvělý…

Salát ze syrové červené řepy s křenem

Salát ze syrové červené řepy

INGREDIENCE

3ks červené řepy
3ks mrkve
1 jablko
křen
petrželka
vlašské ořechy

EMULZE
citron
olivový olej
sůl
pepř

POSTUP

Zeleninu jen nastrouháme, ochutíme emulzí a necháme chvilku odležet v lednici.

Ze stejných surovin, tedy opatrně s tím křenem, ten vynechávám, je skvělé i smoothie.

Dobrou chuť a buďte fit!
D.

Související příspěvky