Francouzské brambory

Venku je nádherně mrazivo, vycházím jen když je to nutné, jinak si to užívám především pohledem z okna. Dnes jsem vystrčila nos akorát když zvonila pošťačka a když došlo dřevo v proutěném koši u kamen. Nahodím pletený svetr, kulicha a rukavice a vyběhnu za dům pro polínka, ale zásoby se nám tedy sakramentsky rychle tenčí, tak snad vystačíme do konce zimy. No a jak jinak tedy v těchto mrazivých dnech vařit, než rozpálit troubu a nechat proudit teplo a vůni z ní po domě. A tak jsem dnes pekla…

Francouzské brambory po mém…

Francouzské brambory

 

INGREDIENCE

1kg brambor syrových, na plátky krájených
2velké cibule na proužky
300g uzené krkovice na kostičky
sádlo
200ml smetany na šlehání
200ml smetany na vaření
3 vejce
300g výraznějšího tvrdého sýra jemně strouhaného
hrášek mrazený nebo čerstvý
česnek
muškátový oříšek
pepř
sůl

POSTUP

Cibuli pokrájenou na proužky zesklovatíme na sádle a přidáme maso. Směs odstavíme.
Smetany, 3/4 na jemno nastrouhaného sýra, vejce, sůl (nešetříme, brambory si ji hodně vezmou), pepř, muškátový oříšek, prošleháme a promícháme s
oloupanými syrovými bramborami, nastrouhanými na tenké plátky.
Zapékací mísu vymažeme sádlem a česnekem a vrstvíme směs brambor, osmahnutou cibuli s masem a vrstvou mraženého hrášku. Završíme bramborami, příklopíme a pečeme v na 200℃ rozpálené troubě cca 45 minut, tak aby byly brambory měkké, odklopíme, zasypeme 1/4 strouhaného sýra a dopékáme při teplotě 160℃ do zlatova.

Dobrou chuť!
D.

Francouzské brambory vyndané právě z trouby

Související příspěvky