Dýňovo-mrkvový dort se zázvorem

Advertisements

Tento recept na dýňovo-mrkvový dort se zázvorem na mě vykoukl z netu a hned jsem věděla, že ho rozhodně musím vyzkoušet. Kombinace dýně, mrkev, zázvor byla uhrančivá. Zázvor je v moučnících vždy příslibem nevšednosti. Dělávám se zázvorem můj milovaný „DitLovej“, jak mu říkáme a je to jeden z favoritů. Recept je tu na blogu také.  No a dalším favoritem je rozhodně i tento. Já jsem si jej oproti původnímu receptu upravila do zdravější formy, ale v zásadě zůstává stejný.

Dýňovo-mrkvový dort se zázvorem

nakrojený dort

nakrojený dort

INGREDIENCE

Korpus:

320 g hladké špaldové mouky
200 g cukru
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
2 vrchovaté lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

280 ml kvalitního rostlinného oleje (3/4 lehkého olivového, 1/4 slunečnicového)
4 vejce

1 malá miska rozinek
3 lžíce rumu
50 g vlašských ořechů posekaných na hrubo
50 g slunečnicových semínek

4 středně velké mrkve (hrubě strouhané)
1/2 menší dýně hokaidó (upečené)
3 lžičky čerstvého zázvoru (strouhaného)

kousek másla na vymazání a mouka na vysypání formy
pečící papír na dno formy

Množství je na 2 menší dortové formy

Krém:
250ml tučného tvarohu
šťáva z 1/2 citrónu
vanilka
3 lžíce třtinového cukru

Poleva:
6 velkých lžic moučkového cukru
šťáva z půlky citrónu
vlašské ořechy, nebo pistácie na ozdobu

POSTUP

Vydlabanou dýni nakrájíme na měsíčky a dáme péct na plech s pečícím papírem asi na 30 minut při 180°C. Měkkou a vychladlou dýni rozmačkáme vidličkou na pastu.

Do mističky dáme rozinky a rum a macerujeme.

Do misky nejprve odvážíme všechny suché suroviny a koření.
V odměrce odměříme olej a v něm lehce vyšleháme vejce a přidáme do suché směsi.
Nakonec přidáme rozinky, ale bez rumu a ořechy.
Lehce promícháme a postupně přidáváme mrkev, dýni a zázvor.

Směs vlijeme do dvou forem, které mají vyložené dno papírem a boky vymazané máslem a vysypané moukou.

Pečeme při 180 °C asi 40 minut.
Po částečném vychladnutí sundáme okraje formy a korpusy chladíme na mřížce.

Po úplném vychladnutí potřeme krémem a slepíme.
Povrch potřeme ledovou polevou, kterou necháme stékat. Ozdobíme ořechy.

Dobrou chuť!
D.

Související příspěvky