Domácí vanilkový extrakt

Každá kuchařka, které záleží i na zdraví strávníků ocení, protože vše co se běžně prodává, je chemický koktejl a s vanilkou to nemá nic společného. Stačí jen pár přísad a nádoba a hlavně trpělivost. Rozhodně se vyplatí vyrobit větší množství, protože dobrá zásoba do vlastní spíže se hodí vždycky a stejně tak skvěle poslouží i jako dárek na poslední chvíli, nebo pečlivě naplánovaný pod stromeček.

POTŘEBUJEME

lahvičku s víčkem ( já chodím pro tyto do NANU NANA)
250 ml vodky
3 vanilkové lusky

POSTUP

Vanilkové lusky podélně rozřízneme špičkou nože.
Vložíme je do vymyté sklenice, zalijeme vodkou, tak aby byly lusky ponořené, lahvičku uzavřeme a protřepeme.
Uložíme na temné a chladnější místo a necháme nejméně 2 měsíce louhovat.
Ideálně obden protřepeme. Po celou dobu lahvičku neotvíráme.