Brynzové halušky

Brynzu kupuju docela často a nedělám s ní jen halušky, dělám z ní v různých obměnách pomazánky na čerstvý chleba, k zelenině, nebo zapékám s domácí vekou. Nejen, že je výborná, je ale ta opravdová, vhodná i pro lidi, trpící intolerancí laktózy. Je nesmírně zdravá, lehce stravitelná, obsahuje hodně bílkovin, přírodních probiotických látek a nezanedbatelné množství vápníku a fosforu. Má antioxidační účinky, odbourává špatný cholesterol, podporuje imunitní systém a funguje i jako prevence alergických onemocnění. Dětem je, z pasterizovaného mléka, možné brynzu podávat už od jednoho roku. Dnes, ale padla volba na klasiku.

Brynzové halušky

INGREDIENCE

750g brambor,
300g polohrubé mouky,
1 vejce
sůl

200g brynzy
100ml smetany na šlehání
100g anglické slaniny
nasekanou hladkolistou petrželku
čerstvý pepř

POSTUP

Oloupané brambory rozmixujeme do hladka a slijeme přebytečnou tekutinu, osolíme, přidáme vejce a mouku a získáme těsto, které připomíná konzistenci těsta na lívance.

Mezi tím si dáme do hrnce vařit vodu se solí a do vroucí vody postupně protlačujeme přes síto s velkými oky těsto. Zlehka zamícháme a když halušky cca po 4minutách vyplavou, vyndáme je sítkem a dáme vařit další várku.

Brynzu si rozmícháme ve smetaně a na pánvi opečeme slaninu. Halušky promícháme s brynzou, slaninou a opepříme. Na talíři ozdobíme petrželkou.

Halušky

Dobrou chuť!
Dita

Související příspěvky