Přes léto máme rádi saláty z čerstvé, nejčastěji listové zeleniny, které osvěží a neunaví, přes zimu ty, které nasytí, zahřejí, ale stále nesou přívlastek odlehčené a dietní stravy a těmi je tepelně upravovaná zelenina na nejrůznější způsoby. Recept na jeden takový a úplně snadný salát tu mám schovaný z podzimního, přátelského oběda u kamarádky, kam jsem ho připravovala. Tyto teplé saláty výborně poslouží i jako pestrá a zdravější forma přílohy k masu.
Restovaná zelenina s cizrnou a bazalkou
INGREDIENCE
olivový olej
1 cibule, na proužky
2 stroužky česneku, na plátky
3 mrkve, na menší hranolky
2 červené papriky, na kostičky
1/2 plechovky cizrny
8 malých rajčátek, na půlky
hrst mátových lístků
citronová šťáva
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
POSTUP
Na pánvi, na rozpáleném oleji restujeme cibuli, papriku a mrkev až do chvíle, kdy začne zelenina lehce zlátnout a mít nepatrnou krustu. V tu chvíli přihodíme česnek a opět chvilku restujeme. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme cizrnu, rajčátka a bazalku, prohodíme a necháme chvilinku prohřát.
Dobrou chuť!
D.