Lasagne s mletým masem a zeleninou

Ragú, bešamel a těstovinové pláty, to je skládanka k jednomu ze základních jídel, bez kterého se neobejde žádný italský jídelníček. A tím jsou právě lasagně. Jak na ně, vám popíšu v následujícím receptu.

Lasagne s mletým masem a zeleninou

INGREDIENCE

lasagne
hrst sýru grana padano, nastrouhaný

Na ragú:
500g mletého masa (250g vepřového, 250g hovězího)
1 větší cibule nakrájená na jemno
5 stroužků šesneku pokrájeného na plátky
3 mrkve nakrájené na kostičky 5mm
3 řapíky řapíkatého celeru nakrájené na 5mm kostičky
olivový olej
sůl
mletý pepř
2 bobkové listy
1PL oregana
1PL tymiánu
1ČL rozmarýnu
150ml suchého bílého vína
400g konzervovaných rajčat

Na bešamel:
2PL másla
3PL hladké mouky
1/2l mléka
1 cibule
1/2ČL muškátového oříšku
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
2 hřebíčky
sůl

POSTUP

Ragú: Na oleji orestujeme mrkev a celer. Přihodíme cibuli a česnek a restujeme 2 minuty. Přidáme maso, sůl, bobkový list a všechno koření a restujeme další 2 minuty. Přilijeme víno a po minutě rajčata a 5 minut provaříme. Vyndáme bobkový list.

Bešamel: Z másla a mouky si v rendlíku připravíme jíšku. Do druhého rendlíku si dáme vařit mléko, do kterého přidáme cibuli a koření, svaříme. Jíšku necháme zchladnout. Když je mléko svařené, znovu pod jíškou zahřejeme plotýnku a přes cedník do rendlíku k jíšce vléváme po třetinách mléko a metlou při tom vyšleháváme bešamel. Provaříme, abychom odstranili moučnou chuť. Výsledná konzistence by měla být jako řidší těsto na palačinky. Ochutnáme a případně dochutíme solí.

Lasagne: Do hlubokého hrnce si dáme vařit vodu, osolíme. Pláty lasagní po jednom vkládáme do vroucí vody, aby se neslepily a 5minut vaříme. Vyndáme a propláchneme studenou vodou, zabráníme slepení.

Vrstvení: Dno pekáčku pomažeme bešamelem a dáme první vrstvu lasagní, vrstvu ragú a bešamel.
Druhá vrstva lasagní, ragú a bešamelu.
Třetí vrstva lasagní a bešamelu a strouhaného sýra.
Zakryjeme alobalem a dáme péct do rozpálené trouby na 170°C na 30 minut, pak sejmeme alobal a ještě pečeme dalších 10 minut při 180°C.

Dobrou chuť!
D.

Související příspěvky