Z mojí kuchyně

Falešná dršťková z hlívy ústřičné

Pravou dršťkovou polévku s opravdovými dršťkami, tedy hovězími předžaludky, jsem jedla prvně kdysi, jako malá holka a nijak mě to neoslovilo. Dršťky jsem od té doby na talíři pečlivě selektovala, ale chuť té polévky mi vyloženě chutnala. V době kdy se rozmohl výskyt hlívy ústřičné a vešla ve známost její prospěšnost na naše zdraví, jsem ji začala vařit jako falešnou dršťkovou a patří mezi naše oblíbené.

Falešná dršťková z hlívy ústřičné

INGREDIENCE

olej
2ks cibule
500g hlívy ústřičné
1pl sladká paprika
1pl uzená paprika
2pl majoránka
sůl
česnek
1l zeleninový vývar
1PL hraška (nebo hladká mouka)
hladkolistá petrželka

POSTUP

Na oleji si zpěníme cibuli a přihodíme na proužky pokrájenou hlívu, orestujeme a přidáme sušenou papriku a 1pl majoránky, minutku restujeme a zalijeme vývarem. Povaříme a přidáme ve vodě zamíchanou hrašku a opět povaříme. Hlíva nikdy úplně nezměkne, tak se nenechte zmást. Přídáme rozmačkaný česnek a v dlaních promnutý zbytek majoránky. Dosolíme a podáváme ji na talíři ozdobenou petrželkou.

Dobrou chuť!
D.