Z mojí kuchyně

Cizrnový krém

Garbanzo, španělské fazole, římský hrách, to všechno je luštěnina s oříškovou chutí – cizrna. Antioxidant co nás posiluje proti infekcím, bohatý na bílkovinu, železo, zinek, draslík, vlákninu, kyselinu listovou, B2, B3, B5 a Éčko. No prostě semínko plné zdraví…
Jedním z mých cizrnových evergreenů je cizrnový krém. Když jsem před lety cizrnu prvně jedla, byla tehdy v bagetě, namazaná jako něco, čemu v jídelním lístku říkaly humus a mělo to přívlastek jako něco děsně zdravýho. No přiznejte, že vám to ani trochu nechutná, zvlášť když to jíte coby chudý student ve vyhlášeném zařízení se strašně světovým názvem a je tam tak narváno, jako by se v celé Praze nebylo kde jinde najíst. Snědla jsem to, i když mi každé sousto rostlo v puse, ale ta představa, že bych nechala na talíři něco, co ostatní jedi jako něco nadpozemskýho a tvářej se přitom tak strašně cool, mi tenkrát moje ego nemohlo dovolit. Takže jsem taky byla cool, ale to místo pak obcházela obloukem. Po pár letech jsem nevědomky humus jedla znovu a to byla láska na první sousto. Když jsem se dozvěděla, že je to z cizrny, ze které se dají vařit i jiný jídla, tak začala má cizrnová krasojízda.

Cizrnový krém


INGREDIENCE

500 g vařené cizrny
máslo
250 g cibule
30 g česneku
římský kmín
kurkuma
sůl
mletý pepř
1 l zeleninového vývaru
120 ml smetany
zakysaná smetana do talíře

POSTUP

Cizrnu, přes noc namočenou, uvaříme doměkka (asi 1,5 hodiny).

V kastrolu rozpustíme máslo, na něm osmažíme cibuli, česnek, koření a cizrnu, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme ještě asi půl hodiny.

Přidáme smetanu a rozmixujeme.

Polévku doplníme na talíři lžící zakysané smetany a kdo má rád, přidá pár kuliček předem odebrané cizrny.

Dobrou chuť!
D.