Z mojí kuchyně

Řepová polévka

Počasí nám zrovna nenahrává, choroby jsou urputný, tak jedeme dál vitamínové bomby.
Červená řepa, detoxikuje, čistí krev, posiluje imunitu a je bohatá na železo, kyselinu listovou, mangan, draslík, betanin, vlakninu a bílkoviny a tak dnes se vařila…

Řepová polévka

INGREDIENCE

olivový olej
1 velká cibule
3 velké řepy
4 velká rajčata
3 velké mrkve
3 velké brambory
3 PL rajčatového protlaku
1 l zeleninového vývaru
balzamikový ocet
sůl, pepř, tymián
3 stroužky česneku
zakysaná smetana
petrželka nebo koriandr

POSTUP

Řepu a mrkev nastrouháme na hrubo, nakrájíme rajčata a brambory.
Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli, přidáme řepu, mrkev a brambory a chvíli restujeme. Přidáme protlak a rajčata a zalijeme vývarem vaříme do změknutí brambor, asi deset minut.

Polévku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Dochutíme solí, prolisovaným česnekem, tymiánem, pepřem a balzamikovým octem.

Polévku zjemníme zakysanou smetanou. Na talíři zakápneme ještě olivovým olejem, balzamikem a posypeme bylinkami.

Dobrou chuť!
D.