Po včerejší návnadě mých jedlých dárku, přicházím s prvním slibovaným receptem: Slaný karamel.

slaný karamel

INGREDIENCE

250g cukru krupice
2 lžíce másla
125 – 250 ml smetany (30%),
slabší lžička mořské soli,
pár kapek vanilkového extraktu (já ho nedávala)

POSTUP

Do silnostěnného hrnce vysypeme rovnoměrně cukr a na mírném plameni zahříváme až se cukr začne rozpouštět a žloutnout. Nesmí hnědnout, nebo zhořkne. V žádném případě nemícháme. Cukr, hodně bublá a může prskat a ve chvíli kdy je rozpuštěný, stáhneme z ohně a vložíme máslo. Rozpustíme a zamícháme a začneme opatrně přilévat smetanu. Necháme chvilku probublat, přidáme sůl a odstavíme. Zchladlý karamel přendáme do sklenic a uskladníme v lednici.

Používáme ho ke slepování makronek, do moučníků, na palačinky, zmrzlinu na popcorn nebo jen tak na lžičku 🙂

Dobrou chuť!
Ditaslaný karamel

slaný karamel